Er wordt al jaren gespeculeerd over de afnemende kracht van backlinks. Is dit iets waar we ons zorgen over moeten maken? Er vinden veel veranderingen plaats als het gaat om de ranking factoren en het algoritme. Toch kunnen we tot zover stellen dat linkbuilding nog erg effectief is in combinatie met andere SEO werkzaamheden. Wanneer de on-page SEO van een website in orde is, dan kunnen er indrukwekkende resultaten behaald worden met linkbuilding. Maar hoe zit het eigenlijk met de toekomst van linkbuilding? Nu kunnen we hier natuurlijk alleen maar naar gissen. Wel kunnen de veranderingen binnen Google ons misschien helpen om een beetje in kaart te brengen wat de toekomst zou kunnen brengen voor linkbuilding. Het kan geen kwaad om een poging te wagen, toch?

Een zoekmachine als Google is eigenlijk altijd op zoek naar signalen in de vorm van data en informatie. Deze signalen laten weten of een website enige relevantie heeft aan een zoekopdracht. We kunnen stellen dat Google haar algoritme vrijwel dagelijks updatet, hierbij gaat het vaak om kleine veranderingen. Er wordt vanuit Google nog steeds geprobeerd om de ranking factoren te optimaliseren om de meest relevante zoekresultaten eruit te kunnen filteren. Continu wordt de weging van de ranking factoren aangepast om te kijken wat werkt en wat niet werkt. Dit betekent echter niet direct dat een ranking factor volledig zal verdwijnen. De ranking wordt meestal aangepast waardoor deze een andere rol zal gaan spelen. Google is al bijna 26 jaar aan het proberen om dé magische formule te ontdekken, toch is deze nog niet gevonden. Wel zijn er veel indrukwekkende stappen gezet. We zullen hier in dit artikel dieper op ingaan.

Het verleden

Om de toekomst enigszins te kunnen voorspellen is het ook belangrijk om te kijken naar wat er in het verleden is gebeurd. In de beginjaren van Google werden links gezien als dé oplossing om een ranking te kunnen bemachtigen. Een website met veel verwijzingen werd gezien als relevant en populair, ongeacht de kwaliteit van de website, of de kwaliteit van de links. Toch bleek dit in de praktijk heel anders te zijn, dit kwam met name door de toename van spam backlinks. Google kon in die tijd nog niks zeggen over de betrouwbaarheid van een link. Is er betaald voor een link? Is een link relevant? Is een link van hoge kwaliteit? Zelfs nu zijn de antwoorden op deze vragen nog niet volledig. Dit zegt genoeg over de moeilijkheidsgraad waarmee Google worstelt aangezien het bijzonder complex is om miljarden sites op de juiste manier te indexeren. 

Wel is er door de jaren heen al veel vooruitgang geboekt. Vooral de update van het algoritme genaamd Google Penguin heeft in 2012 voor flink wat opschudding gezorgd. Deze update was er met name op gericht om content van lage kwaliteit en spam weg te kunnen nemen. De update heeft ervoor gezorgd dat een goed en gevarieerd linkprofiel veel belangrijker is geworden. Ankerteksten die spam bevatten, websites die over veel backlinks beschikken vanuit websites met lage kwaliteit en websites die over een enorme hoeveelheid onnatuurlijke follow links beschikken worden sindsdien gesignaleerd en in de gaten gehouden. Wanneer je in verband wordt gebracht met link schemes of spam kun je tegenwoordig een penalty verwachten van Google. De kwaliteitsstandaard van content en backlinks zijn door de update dus aanzienlijk opgeschroefd. De sancties van Google tegen bepaalde vormen van linkbuilding hebben ervoor gezorgd dat velen ook nu nog een sceptische blik hebben tegenover linkbuilding.

Het heden en de toekomst

Wanneer je niet meer op de titel van een film kunt komen, hoef je tegenwoordig alleen maar een samenvattende zin over de film in Google in te voeren om de titel te kunnen achterhalen. Dit betekent dat Google steeds beter gaat begrijpen hoe we denken en hoe we iets uiten. Vaak Googelen we een zoekterm, die eigenlijk niet geheel relevant is aan het antwoord dat we eigenlijk zoeken. Om dit proces te kunnen snappen en verbeteren zijn er de laatste jaren veel middelen geïnvesteerd in het begrijpen van taal, gebruiken en culturen. Google heeft een indexeringssysteem ontworpen dat patronen tussen zoektermen en concepten kan detecteren. We noemen dit ook wel latent semantic indexing. Google probeert een manier te vinden om zich minder afhankelijk te maken van de ranking factoren zoals we ze kennen om relevante zoekresultaten weer te kunnen geven. 

Meerdere zoekmachines hebben de afgelopen jaren laten weten dat ze erg gevorderd zijn in dit proces. Zo kunnen zoekmachines inmiddels de context begrijpen en de toon waarop een zoekopdracht bedoeld wordt. Daarnaast kunnen zoekmachines inmiddels begrijpen dat er naar een merk of bedrijf verwezen wordt zonder dat er een link aan te pas komt. Volgens sommige specialisten is het principe van de linkloze verwijzingen ook al opgenomen in het algoritme. Deze nieuwe aanpak lijkt de oplossing te zijn voor alle problemen van Google. Een systeem waarin de autoriteit van een website bepaald wordt op basis van de echte meningen van externe partijen en het aantal linkloze verwijzingen naar een pagina. Een online wereld waarin de marktautoriteit bepaald wordt door algemene online aanwezigheid. Een sterke combinatie van digitale Personal Relations en SEO. Dit zou een eerste stap kunnen zijn naar een digitale wereld zonder links, of toch niet? 

Waarom blijven geloven in de toekomst van linkbuilding?

Wij geloven dat backlinks als ranking factor tot in de kern van het algoritme zijn verwerkt. Links spelen een rol in vrijwel alle aspecten van de digitale wereld. Alles hangt er vanaf, de content, de navigatie, de gebruikers ervaringen en de verbindingen tussen de webpagina’s. Er is geen twijfel over mogelijk. Merk vermeldingen worden steeds beter begrepen en zullen in de toekomst een grotere rol gaan spelen wanneer de geloofwaardigheid van een website bepaald wordt. Maar op dit moment is er nog geen reden om te denken dat backlinks daardoor hun kracht gaan verliezen.

Ieder signaal dat iets zou kunnen zeggen over de geloofwaardigheid van een webpagina heeft net zoveel of zelfs meer potentie dan backlinks om gemanipuleerd te worden. Op dit moment is er nog geen sprake van een factor die net zo stabiel en omvangrijk is als de backlinks die een website heeft. Daarnaast wordt er vandaag de dag nog veel moeite geïnvesteerd vanuit Google om de kwaliteit van het backlinkprofiel te beoordelen. Dit zou niet het geval zijn wanneer links binnen korte tijd geen waarde voor een zoekmachine zouden hebben. Hiermee zeggen we niet dat de rol van digitale PR niet steeds belangrijker gaat worden. We willen alleen benadrukken dat links tot het fundament van het internet behoren en dat er momenteel nog geen factor is die net zo effectief gebleken is. 

Kortom, puur focussen op linkbuilding en de rest van SEO laten liggen werkt nu niet en gaat in de toekomst ook niet werken. Werk je aan het complete plaatje en houdt je een website up-to-date, dan kunnen sterke relevante backlinks alleen maar van positieve invloed zijn op je rankings.

Dit is de visie van Equote.eu op de toekomst van linkbuilding, maar we zijn ook erg benieuwd hoe jij erover denkt. Zien wij het helemaal verkeerd of ben je het met ons eens? Laat het ons weten in de comments!

Linkbuilding gaat in de toekomst verdwijnen. De opkomst van digital PR zou een bedreiging vormen voor linkbuilding zoals we het nu kennen.

Dit is een perspectief dat we vandaag de dag steeds vaker voorbij horen komen. Toch zijn we het hier niet mee eens! In dit opiniestuk gaan we dieper in op de visie van Equote.eu over de toekomst van linkbuilding.

We zijn ook erg benieuwd hoe jij over de toekomst van linkbuilding denkt. Ben je het met ons eens? Of denk je er juist heel anders over? Laat het ons weten in de comments!